כללי

עמיגור ניהול נכסים, הנה חברה בת של הסוכנות היהודית אשר נוסדה בשנת 1972 כתוצאה מהחלטת הסוכנות היהודית להעביר לידיה את ניהול הנכסים שהוקמו או נרכשו מכספי המגביות. פעולות החברה והנכסים שבניהולה מתפרשים על פני כל הארץ, ממצפה רמון בדרום ועד נהריה שבצפון. עמיגור הינה כיום החברה המובילה בישראל בתחום דיור גיל הזהב לקשישים, והשניה בגודלה בתחום הדיור הציבורי.

היקף הנכסים

עמיגור מנהלת כיום כ-20,000 יחידות דיור, מתוכן כ-11,000 יחידות דיור בשיכון הציבורי המאוכלסות על ידי זכאים המופנים על ידי משרד הבינוי והשיכון ומשרד העליה והקליטה ובהן מתגוררות אוכלוסיה המונה כ-26,000 נפש. שכר הדירה הממוצע עומד על כ-435 ₪ ליחידת דיור נכון לאוגוסט 2019.

בנוסף, מנהלת החברה כ-6,000 יחידות דיור ב 56 בתי גיל זהב, בהם מתגוררת אוכלוסיה של כ-7,000 קשישים, מרביתם עולים חדשים. יתרת הדירות ממוקמת במחלקות סיעודיות, מרכזי קליטה, באתרי מפונים ומעונות סטודנטים.

מטרות החברה ואיפיון הדיירים

יעדי החברה מתמקדים במתן פתרונות דיור לעשרות אלפי דיירים, רובם עולים חדשים, בייזום, בהקמה ובבניה של פרויקטים, בעיקר בתחום הדיור לגיל הזהב, בקליטת עלייה, ובפעולות רווחה בקהילה.

מיום הקמתה העמידה החברה, כשליחת הסוכנות היהודית, כ- 100,000 פתרונות דיור לעולים חדשים ולאזרחים מעוטי יכולת. שכר הדירה מותאם למצבם הכלכלי של הדיירים. בדירות אלו אוכלסו בזמנו למעלה מ-160,000 נפש רובם עולים חדשים, בעיקר עולי צפון אפריקה, דרום אמריקה וצרפת, אשר עלו לישראל בשנות השישים והשבעים.

החל משנות התשעים, עם גלי העלייה הגדולים מחבר העמים, הגיע אחוז העולים מארצות חבר העמים(ברית המועצות לשעבר) שהתאכלסו בדיור הציבורי לכדי 70%-60% מכלל האכלוסים החדשים. בדיור גיל הזהב מגמה זו בולטת יותר ואחוז העולים בדיור זה מגיע לכדי למעלה מ 90% מכלל המתאכלסים. אוכלוסיה זו מורכבת מאלפי עולים, רבים מהם ניצולי שואה, שחוו את מוראותיה, ומאלפים אחרים שהשתתפו במלחמת העולם השנייה הן כלוחמים בצבאות והן כפרטיזנים.

לאוכלוסיה זו מעמידה עמיגור תוכניות ייחודיות, הכוללות: פעילות חברתית עניפה הכוללת חוגים, טיולים, הרצאות וסדנאות, תוכניות תמיכה וסיוע אישי, ובנוסף עזרה וסיוע בתחומי הניקיון, קניית תרופות ורכישת מצרכים, וכן ליווי תומך של עובדים סוציאלים, ככל הנדרש. הפעילות מסייעת לאלפי העולים להיקלט בקהילה, להשתלב בה ולהפוך לחלק ממנה.

 

עמיגור ניהול נכסים
 
 

דיור ציבורי

דיור ציבורי הוא פתרון דיור שנוצר על מנת לתת מענה למציאת קורת גג לאוכלוסייה מעוטת יכולת. ברחבי מדינת ישראל קיימות למעלה מ - 70,000 דירות, המהוות את מלאי הדיור הציבורי של המדינה. דירות אלו מושכרות לאוכלוסיות העומדות בתנאי הזכאות של משרד הבינוי והשיכון ומנוהלות על ידי חברות ממשלתיות וממשלתיות-עירוניות לדיור.

לפרטים נוספים באתר משרד הבינוי והשיכון

פעילותה של עמיגור בתחום הדיור הציבור כוללת ניהול הדיור הציבורי, לרבות פעילות בתחומי אכלוס, מכירות, אחזקה שוטפת של הדירות והמבנים, גביית שכ"ד, רישום שיכונים ציבוריים, שיפוץ דירות ישנות, עבודות פיתוח בשיתוף עם רשויות מקומיות הכוללת גם שיפוץ מקלטים ציבוריים.

עמיגור מתחזקת במיליוני שקלים רבים את הבתים בהם מתגוררת אוכלוסייה זו, אולם יחד עם זאת, עמיגור חרתה על דגלה את הצורך בטיפול בדייר עצמו ולא רק בדירתו.

 

 
דיירי בית גיל הזהב "גלעד" נהריה
בית גיל הזהב "תלפיות", ירושליםבית גיל הזהב "תלפיות", ירושלים
 

דיור גיל זהב לקשישים

החל מאמצע שנות ה-90 וכתוצאה מגלי העליה הגדולים מבריה"מ לשעבר, החלה עמיגור לספק פתרונות דיור לאוכלוסיה הקשישה שהגיעה ארצה. בשלב הראשון, הוסבו למעלה מ-3,000 יחידות דיור ששימשו בעבר כמרכזי קליטה, ובהמשך נבנו למעלה מ-2,000 יחידות דיור בבתי גיל זהב חדשים. בניית בתים אלו התאפשרה בזכות סיועה של ממשלת ישראל, ועידת התביעות כנגד גרמניה, תורמים וקרנות רבים מרחבי העולם היהודי, ובהם: קרן הארי וג'נט ויינברג, קרן היסוד ונוספים. פתרונות דיור אלה הנם תרומתה של הסוכנות היהודית ועמיגור למאמץ הלאומי למתן דיור לעולים קשישים חסרי דיור.

פעילות רווחה של חברת עמיגור בדיור גיל הזהב

בכל בית ישנם מספר בעלי תפקידים: אם בית, עובדת סוציאלית, רכזת תרבות ומטפלות קשישים.
אם הבית אמונה על ניהול שוטף של בית גיל הזהב. במסגרת הניהול הכולל, נערך פיקוח ומעקב שנועד לבדוק את תפקוד הקשישים, קשר עם המשפחות, חיבור ללשכת הרווחה העירונית וארגונים המסייעים לאוכלוסיה הקשישה באם הצורך וסיוע כללי. העובדת הוסציאלית של הבית מסייעת בליווי ופיקוח על הדיירים הסיעודיים והתשושים והפנייתם על פי הצורך למוסדות המתאימים.

 
 

היוזמה לבניית 2650 יחידות דיור

במדינה ישנה רשימת המתנה של כ-27 אלף עולים קשישים ללא פתרון דיור ובהם עולים חדשים, ניצולי שואה וותיקים. על מנת לפתור בעיה לאומית זו, יזמה הסוכנות היהודית בשיתוף עם ממשלת ישראל ובסיוע יהדות העולם, פרוייקט לבניית 2,650 יחידות דיור באזורי ביקוש ברחבי הארץ.

עד כה, הסתיימו בנייתם של 1,719 יחידות דיור ב- 7 בתי גיל זהב ברחבי בארץ.

לפרטים נוספים אודות הפרויקט לחצו כאן

 
בית גיל הזהב ע"ש יוסף ווילף, תל אביבבית גיל הזהב ע"ש יוסף ווילף, תל אביב
 

מחלקות סעודיות

כחלק מפעילות החברה בתחום דיור גיל הזהב ועל מנת לקיים רצף טיפולי, הקימה עמיגור 8 מחלקות סיעודיות ומחלקה אחת נוספת לתשושי נפש וחולי אלצהיימר בקרית ים שבצפון, מהמרשימות והמתקדמות בישראל. המחלקות נמצאות בתפוסה מלאה במהלך כל השנה.

לפרטים נוספים אודות המחלקות הסיעודיות לחצו כאן

 

בנייה בתחומים אחרים
בעשור האחרון, ניהלה עמיגור מאות פרוייקטים שונים ויחודיים עבור הסוכנות היהודית וקרן היסוד, בשיתופם של רשויות מקומיות וגופי ציבור שונים. עמיגור ניהלה גם עשרות פרוייקטים בתחום הבנייה והשיפוצים בעלות של עשרות מליוני דולרים כולל הקמה ובנייה של מעונות סטודנטים, כיתות לימוד, מרכז הידרותרפי, בניית משפחתונים, הקמת מרכזי לימוד טכנולוגים, שידרוג מרכזי קליטה שיפוצם ועוד. כמו כן שיפצה עמיגור אלפי מקלטים בפריפריה וניהלה עבור משרד השיכון את פרוייקט מיגון שדרות ומיגון עוטף עזה.

כל זאת דורש צוותים מיומנים, מקצועים ויכולות פיקוח וניהול ברמה גבוהה מאד.

 

מעונות סטודנטים- בפריפריה

במספר מבנים של עמיגור בשדרות ובצפת, הוסבו חלק מיחידות הדיור לדירות סטודנטים בהשקעה כספית גדולה. הסטודנטים במעונות לוקחים חלק פעיל בחיי הקהילה ומשתלבים בפרוייקטים של פר"ח ודיירי הדיור הציבורי. בשדרות מופעל מערך רחב ותומך של פעילות במועדונים, בעמותות, כולל הקמת מועדון פר"ח לסטודנטים, שיפוץ מבנים וכו'.

 

קליטת מפוני גוש קטיף

בשנת 2005, בעקבות החלטת הממשלה לפינוי ההתיישבות היהודית ברצועת עזה, התבקשה חברת עמיגור על ידי משרד הבינוי והשיכון ומנהלת ס.ל.ע לנהל את אתרי הקראוילות שהמדינה בנתה עבור המפונים. קרוב ל-1000 קראוילות תוחזקו באתרים על ידי החברה בניצן, מבקיעים, יד בנימין ויד חנה. כיום נשארו 130 קראוילות שעדיין מנוהלות על ידי החברה.